Casa din lemn vs casa din caramida

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le adreseaza cei care planuiesc sa isi construiasca o casa este legata de tipul de material din care aceasta va fi realizata. Se pare ca locuintele din lemn au inceput sa castige tot mai mult teren datorita numeroaselor avantaje pe care le prezinta. Desigur, legat de acest subiect parerile sunt impartite. Astfel, unii inclina catre o casa clasica, din caramida, iar altii sunt tentati de ideea de a locui intr-una din lemn.

Acest tip de case sunt cunoscute si sub denumirea de case canadiene sau americane. Sunt sau nu o solutie mai buna decat casele din caramida?

Pentru a primi un raspuns la aceasta intrebare trebuie sa ne documentam in legatura cu o serie de aspecte de care depind conditiile de care vom avea parte, in functie de tipul de locuinta pentru care optam. Astfel, trebuie sa stim care sunt particularitatile terenului pe care urmeaza sa realizam constructia, dar si costurile implicate, respectiv bugetul de care dispunem.

Casa de lemn sau din caramida?

Daca ar fi sa tinem cont de parerile celor care si-au construit o astfel de locuinta, ar fi mult mai avantajos din punct de vedere financiar sa optam pentru o astfel de contructie. Unii spun ca preturile pot fi mai reduse chiar pana la 30%, comparativ cu cele ale unor spatii din caramida. Un specialist in domeniu iti va spune ca exista o serie de factori de care depinde pretul final al unei astfel de case (tipul de lemn ales, proiectul, etc). Ca sa pastrezi o astfel de casa corespunzator este esentiala ingrijirea atenta si intretinerea permanenta a sa.

Despre casele din caramida se stie deja ca sunt constructii trainice si rezistente. Eficienta cu care acestea rezista incendiilor este demna de luat in considerare. Ce putem spune despre acele case din lemn atunci cand se produce un incendiu? Contrar parerii celor mai multi, si acestea ofera un grad ridicat de rezistenta, deoarece lemnul folosit este tratat cu solutii special create pentru a face fata unor astfel de situatii.

In comparatie cu varianta unei locuinte din lemn, cea traditionala ar avea dezavantajul ca pe timp de iarna incaperile sunt mai reci, iar vara mai calde. Lemnul este insa ideal pentru a avea intotdeauna o temperatura potrivita in locuinta.

Cand vorbim despre case din lemn vorbim despre flexibilitate. Astfel, acestea ofera un grad mai ridicat de protectie decat alternativa, mai ales in caz de cutremur. Si pericolul pe care il prezinta o astfel de situatie pentru proprietari este mai mic decat in cazul unor case de caramida.

Pentru ca deja cunoastem cu totii avantajele caselor din caramida, haideti sa vedem care sunt cele ale caselor din lemn. Apoi putem sa le punem in balanta si sa ne decidem pentru tipul de locuinta ideal.

Construirea unei case din lemn necesita utilizarea unor materiale mai accesibile. Un motiv pentru care se intampla asta este gradul ridicat de industrializare al subansamblelor din lemn. Vorbim aici despre cele prefabricate, care se pot cumpara la un pret corect.

Nivelul de izolatie termica asigurat de aceasta este unul ridicat, ideal pentru mentinerea temperaturii optime in interior. Astfel, pe timp de iarna vom beneficia de un confort termic sporit daca ne decidem pentru o astfel de casa.

Stiati ca popoarele nordice prefera aceasta varianta tocmai pentru ca ii ajuta in lupta cu temperaturile mici? De asemenea, este o optiune foarte avantajoasa deoarece modificarea si compartimentarea spatiului interior este mai simpla de realizat. Ori de cate ori ne dorim sa schimbam aspectul locuintei o putem face fara grija ca vom avea apoi de strans praful si celelalte resturi de zidarie.

In general, peretii sunt prefabricati, deci instalatiile le putem ascunde cu lejeritate in acestia.  Pentru ca o casa de lemn se construieste dupa un proiect tip, putem prevedea traseul cablurilor, ca si a conductelor de utilitati.

Si am putea continua la nesfarsit cu avantajele pe care le ofera varietatea de modele de case din lemn. Avand in vedere aceste aspecte, putem concluziona ca o astfel de casa ne va avantaja mai mult decat una din caramida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *