Nu poti cuceri lumea fara limba engleza!

Imi place sa calatoresc, sa cunosc oameni si locuri noi, sa explorez lumea, pentru asta am facut planuri de atac cu prietenii mei: in vara la Praga, la toamna la Lodra si Paris, Craciunul obligatoriu le Viena.
Stiu putina franceza si consider ca asta imi este de ajuns, desi gasca din care fac parte s-a inscris la curs engleza.
Sa le fie de bine amicilor mei, eu consider ca in orice tara te-ai duce, localnicii trebuie sa se raporteze lingvistic la ceea ce stiu vizitatorii. Le expun viziunea mea ingusta despre turism si despre lume, iar ei mi-o corecteaza cu argumente:

-Da, draga, ai vazut ca studentii arabi din grupa noastra si negrii comunica in limba lor cu profesorii nostri!
Este o ironie pe care o decodific pentru ca toti sunt obligati sa invete limba romana si numaiun timp li se permite sa comunice in engleza. Engleza este cheia, dar ma incapatanez. Ma duc la Praga, fara sa stiu o boaba de engleza si ii abordez in franceza. Ma tocmesc la piata pentru niste suveniruri si pana nu vine un prieten din grup sa ma salveze, gesticulez si eu si vazatorul.

-Doamne, fata asta, asa de tanara si nu vorbeste engleza, spune intrigat partenerul meu ocazional de afaceri.
Asta am inteles. Sunt pe punctul de a ma supara, ma inrosesc de ciuda, iar amicul meu zambeste si stie ca nu este nevoie sa-mi traduca si partea aceea de dialog:

-Te superi degeaba, omul are dreptate.
Vanzatorul adauga o alta fraza care ma pune pe ganduri la mesajul sau:
-Domnule, va rog sa-i transmiteti ca ii las mult din pret, daca imi promite ca acei bani vor fi folositi pentru prima lectie de engleza!
De data acesta mi se traduce si nu ma mai supar. Suprematia limbii engleze este incontestabila si voi fi multumita sa vorbesc franceza doar la Paris. Urmeaza Londra. La viitoarea iesire in afara nu voi mai fi demna de toata mila, imi impun ambitioasa!

Ma inscriu la cursuri si ma tem deja de plictiseala, dar de fiecare data profesorul ne pregateste alte si alte provocari. Auditii urmate de reproduceri sau continuari logice ale replicilor, filme, dialoguri tematice sunt pretexte care ne oblige sa invatam limba care se transforma in prietena dintr-o straina. Iau autobuzul la plecare, fiindca am masina la reparat. In fata mea, pe scaun sta un copil frumos, cu ochi negri si dulci si numara perfect in limba engleza, apoi o roaga pe mama lui sa-i dea sticla cu apa si sa-i dea voie sa manance doua caramele. Abia cand tatal mandru ii spune cu bucurie in romana:

-Cursurile dau roade, draga mea! Va sti sa ceara dulciuri si jucarii la Londra cand vom merge in concediu, realizez ca sunt romani si rosesc usor.
Cat timp am pierdul! Pana si copiii la gradinite au cursuri intensive de limba engleza. Abia acum inteleg exasperearea omului de la Praga, iar daca as sti ca il gasesc in acelasi loc, as trece sa-i multumesc pentru remarca acida care m-a mobilizat si pentru banii dati in avans pentru prima lectie de engleza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *