Cum aleg corect o placa de baza?

Procesorul si memoria dau putere calculatorului, placa video asigura performanta grafica, iar placa de retea reprezinta poarta catre lumea virtuala nelimitata. Cu toate acestea placa de baza este cea care inglobeaza toate componentele calculatorului si le ajuta sa lucreze impreuna.

Cand vreti sa cumparati o placa de baza noua, fie ca doriti sa faceti un upgrade la calculator sau ca doriti sa compuneti un computer din componente, trebuie sa va uitati si sa alegeti in primul rand placa de baza.

Alegerea placii de baza este cea mai importanta pentru calculatorul dumneavoastra, pentru ca aceasta alegere influenteaza mai departe dezvoltarea si functionarea unitatii.

TOP 4 magazine cu reduceri la placi de baza:

eMAG.ro | marketonline.ro | altex.ro | evomag.ro 

Criterii de alegere a placii de baza

1. Tipul placii de baza
Tipul sau forma placii este un element crucial de care trebuie sa tineti seama cand vreti sa cumparati o placa de baza. Exista mai multe tipuri si nu toate carcasele suporta orice placa de baza. Astazi, cel mai des intalnit tip de placa de baza este ATX. Atunci cand vreti sa cumparati o placa de baza, verificati dimensiunea carcasei astfel incat sa fiti sigur ca se va potrivi cu placa. Cateva tipuri de placi de baza:

– microATX, sunt utilizate in general pentru calculatoare office, mai mici, HTPC si jocuri ici. Au in general 2-3 sloturi de memorie si 3 sloturi disponibile pentru placi externe (pci sau pci extended etc).
– ATX. Este cel mai folosit tip pentru aproape toate sistemele noi de pe piata. Au in general 4 sloturi de ram si 6 sloturi diverse pentru extensie.
– eATX sunt placile mai mari care sunt utilizate in calculatoarele pentru gaming.
– XL ATX – sunt placi mai rare si se folosesc in sistemele extreme pentru jocuri sau in workstation-uri.

NOI reduceri la placile de baza din PROMOTIE !!!   

2. Tipul de socket
Mai intai ar trebui sa va hotarati daca doriti o placa de baza pe Intel sau pe AMD. Tipul de soket este legat si de alegerea procesorului. Trebuie sa va asigurati ca procesorul este compatibil cu placa de baza.
In general pentru Intel veti gasi urmatoarele soketuri 775, 1336, 1155, 1150 etc. Pentru AMD veti gasi in aceasta perioada socketuri ca AM1, Fm1, Fm2, AM3, Am3+ etc.

3. Modelul de chipset

4. Sloturi si porturi pe placa de baza
Ne referim aici la numarul sloturilor de ram (in general sunt 4), porturi sata (sata 2 sau sata3; ar trebui sa gasiti o placa cu 2 sau 4 sloturi sata), numarul de USB-uri, HDMI.

5. Alti factori de avut in vedere: cum se face racirea (daca placa are sau nu ventilator), daca are retea integrata sau wireless (daca aveti router Wi-Fi veti scapa de cabluri suplimentare), bluetooth.

Cele mai populare branduri de placi de baza sunt Asus, Intel, Gigabyte si MSI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *