Steroizi in sport: culmile si rateurile marilor atleti

Steroizii au fost de multe ori de vina pentru imbunatatirea rapida a performantelor unor atleti si mai apoi pentru caderea lor.

Chiar daca baseball-ul ramane primul sport in care exista sportivi ce folosesc steroizi, adevarul este ca in ultimii ani tot mai multe sporturi au cazut victime utilizarii de steroizi.

Iata mai departe o lista de persoane cunoscute care au avut de a face cu steroizii.

In timp ce unii au fost testati pozitiv sau au recunoscut sa folosesc suplimente de imbunatatire a performantelor, altii inca pretind ca acest lucru nu este adevarat in cazul lor.

Oricum, fiecare dintre acest sportivi au avut o viata si o cariera in permanenta schimbare datorita implicarii in utilizarea steroizilor.

Demn de a fi mentionat: Arnold Schwarzenegger

Guvernatorul Californiei a recunoscut ca a folosit steroizi in trecut, insa sustine ca a luat aceste droguri doar atunci cand au fost legale. In 1999 Arnold Schwarzenegger l-a dat in judecata pe doctorul german Willi Heepe care i-a prezis actorului transformat in politician o moarte timpurie din cauza steroizilor. Schwarzenegger a primit daune in valoare de 12 000 USD.

Floyd Landis – banuit de consum steroizi

Dupa numai sapte ani ca ciclist profesionist, Floyd Landis a castigat Turul Frantei in 2006. El a fost considerat concurentul “oaie neagra” pentru ca sa presupunea ca Ivan Basso sau Jans Ullrich vor lua premiul cel mare.
Cu toate acestea, dupa ce doi biciclisi au fost fortati sa se retraga din tur, Landis a iesit in prim plan. Desi Landis a avut in inceput dezamagitor, succesul sau incredibil de 20KM pe scena 17 i-a deschis drumul spre victorie. Dar Landis a fost testat ulterior pozitiv, avand un raport neobisnuit de ridical al testeosteronului cu hormon epitestosteron (raport T/E). Uniunea Internationala a Ciclismului a acceptat hotararea Agentiei Mondiale Anti-Doping si lui Landis i s-a interzis sa mai participe in ciclism timp de doi ani din cauza consumului de steroizi.

Roger Clemens – banuit de consum steroizi

Jose Canseco a publicat o carte intitulata “Juiced” si povestea acolo despre Clemens si despre faptul ca acesta utiliza steroizi pentru a se mentine in cea mai buna forma si pentru a inregistra rezultate deosebite in baseball. Acest lucru arata faptul ca succesul lui Clemens se datora utilizarii steroizilor. Clemens a respins aceasta afirmatie, dar zvonurile despre cosumul de steroizi au inceput sa se inteteasca.

Numele lui Clemens a fost mentionat de 82 de ori in raportul Mitchell privind utilizarea steroizilor in baseball. Se presupune ca a obtinut amfetamine, steroizi anabolizanti si hormoni de crestere umana de la antrenorul sau personal Brian McNamee. In raportul Mitchell se arata ca McNamee a declarat ca Clemens si-a injectat steroizi Winstrol pe toata durata sezonului de baseball in 1998, 2000 si 2001.

Alex Rodriguez – consum steroizi

Alex Rodriguez este considerat unul din cei mai buni jucaroti de baseball din toate timpurile. El este cel mai tanar jucator care a semnat cel mai mare contract din istoria baseball-ului (10 pentru cu 275 milioane de dolari pentru Yankees). In februarie 2009 Alex Rodriguez a recunoscut ca a folosit steroizi in perioara 2001-2003 invocand o presiune enorma asupra lui de a face acest lucru. El a recunoscut acest lucru dupa ce Sport Illustrated l-a numit drept unul din cei 104 jucatori ai Ligii Majore care au fost testati pozitiv conform unui sondaj in 2003.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *